Kruimelpad

Congres over effectmeting van toezicht mededingings- en consumentenautoriteiten

Woensdag 16 november komen ongeveer 200 collega toezichthouders, wetenschappers en consultants uit verschillende landen naar Amsterdam voor het ACM-congres ‘Effectmeting van interventies van Mededingings- en Consumentenautoriteiten’.

Henk Don, bestuurslid van ACM: ‘We willen zo effectief mogelijk werken aan eerlijke concurrentie én consumenten beschermen. Daarom verrichten we al veel onderzoek. Het is goed dat we met deskundigen uit diverse landen onderzoeksmethoden ontwikkelen om de effecten van ons werk te kunnen meten en verbeteren.’

De twee hoofdsprekers zijn professor Tommaso Valletti en Massimo Motta. Professor Valletti van de universiteit Rome ‘Tor Vergata’ is Chief Competition Economist bij de Europese Commissie. Professor Motta van de Universiteit Pompeu Fabra in Barcelona was zijn voorganger.

Effecten van optreden toezichthouders meetbaar maken

Het wordt steeds belangrijker om het effect van het toezicht van autoriteiten zichtbaar te maken. Wat zijn bovendien effectieve instrumenten om problemen op het gebied van concurrentie en consumentenbescherming op te lossen? Hoeveel voordeel levert het toezicht van mededingings- en consumentenautoriteiten op? Welke lessen kunnen getrokken worden uit de effectmetingen die al zijn gedaan? Kunnen we leren van aangrenzende gebieden zoals regulering en zorgtoezicht? De deelnemers aan het congres buigen zich over theorieën, modellen, ervaringen en oplossingen om het effect van toezicht te kunnen meten.

Meer informatie over het congres