Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Berec: Stimuleren van connectiviteit en innovatie in Europa

De Europese telecomtoezichthouders werken samen in Berec. Berec organiseert maandag 17 oktober voor de vierde keer een stakeholdersforum. Iedereen kan het evenement volgen via een live stream op het YouTube-kanaal van Berec. Rechtstreeks reageren kan via Twitter #BERECforum.

Hieronder volgt de gezamenlijke uitnodigingstekst van Berec:

Op maandag 17 oktober organiseert Berec het vierde stakeholdersforum in Brussel. Dit belangrijke evenement in de telecomsector zal dit jaar in het teken staan van het werkprogramma van Berec voor 2017 en de lopende herziening van het regelgevingskader voor elektronische communicatie. In dit verband zullen er op het forum met name twee belangrijke onderwerpen worden besproken: connectiviteit voor iedere Europese burger en vergemakkelijking van de ontwikkeling van de digitale economie. Naar verwachting zullen circa 220 deelnemers het forum bijwonen en op de sprekers reageren. Deelnemers zijn ondermeer vele telecom- en ICT-bedrijven.

Welke oplossingen kunnen zorgen voor connectiviteit voor iedere burger?

Connectiviteit voor iedere burger is een topprioriteit, zoals de Europese Commissie onlangs opnieuw heeft bevestigd. Daarom zijn investeringen door de exploitanten en innovatieve oplossingen om de invoering te vergemakkelijken essentieel om te kunnen inspelen op de snel veranderende behoeften van eindgebruikers. Tijdens het eerste rondetafelgesprek zullen deze verschillende oplossingen worden geanalyseerd en zal er worden onderzocht welke rol de regelgeving hierbij kan spelen.

Leden van het eerste panel

Een eerste panel van sprekers, geleid door Sharon White, algemeen directeur van de Britse regelgevende instantie Ofcom, zal zijn standpunten over deze kwesties geven:

  • Pilar del Castillo, lid van het Europees Parlement;
  • Eelco Blok, CEO van het Nederlandse bedrijf KPN;
  • Xavier Niel, plaatsvervangend bestuursvoorzitter & hoogste strategiefunctionaris bij Iliad;
  • Sam Crawford, oprichter van SamKnows

Versterking van de digitale economie, welke rol is hierbij weggelegd voor investeringen en regelgeving?

Er zal ook uitgebreid aandacht worden besteed aan de ontwikkeling van de digitale economie. Deze snel veranderende omgeving leidt tot innovatie, nieuwe bedrijven en nieuwe diensten, maar gaat ook gepaard met vele uitdagingen op regelgevingsgebied, zoals is gebleken bij het debat over netneutraliteit. Omgekeerd kunnen de effecten van regelgeving, en die van investeringen, op deze sector en hun rol als aanjager van innovatie worden onderzocht. Deze kwestie zal, naast de voornaamste ontwikkelingen in de sector, een van de belangrijkste onderwerpen van het tweede rondetafelgesprek zijn.

Deelnemers aan het rondetafelgesprek

Enkele sprekers bij dit rondetafelgesprek onder leiding van Johannes Gungl, directeur van de Oostenrijkse regelgevende instantie RTR:

  • Gavin Patterson, CEO van BT Group;
  • Martin Kaiser, afdeling VP Services bij Hager Group;
  • Annina Koskiola, CEO van Proximi.io;
  • en Winston Maxwell, vermaard deskundige in netneutraliteit.

Tijdens de verschillende rondetafelgesprekken biedt het forum ook de gelegenheid om standpunten van de deelnemers over het werkprogramma van Berec voor 2017 te verzamelen, dat vooral gericht is op connectiviteitsuitdagingen, open internet en de herziening van het regelgevingskader.

Wilhelm Eschweiler, voorzitter van Berec in 2016, en Sébastien Soriano, voorzitter van Berec in 2017, verzorgen het openingswoord. Commissaris Oettinger zal het forum sluiten.

Open voor het publiek

Het evenement is open voor het publiek en wordt via een live stream op het YouTube-kanaal van Berec uitgezonden. Iedereen mag rechtstreeks reageren op of vragen stellen aan de sprekers via Twitter #BERECforum. http://berec.europa.eu/eng/events/berec_events_2016/124-4th-berec-stakeholder-forum-meeting