Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM dwingt KPN tarieven voor koperen aansluitlijnen te verlagen

KPN heeft de tarieven voor het gebruik van koperen aansluitlijnen verlaagd onder dwang van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). Eerder had KPN deze tarieven over de periode oktober 2012 tot en met juli 2015 juist met terugwerkende kracht verhoogd. KPN voerde de tariefsverhoging door in reactie op een rechterlijke uitspraak. De verhoging kwam echter in strijd met andere tariefsregels waaraan KPN zich moest houden.

ACM heeft KPN gedwongen zijn gedrag te veranderen door een last onder dwangsom op te leggen. De dwangsom bedraagt 500.000 euro per dag met een maximum van 5 miljoen euro. KPN moest uiterlijk 19 augustus 2016 met terugwerkende kracht de tarieven voor koperen aansluitlijnen verlagen en op zijn website publiceren. ACM constateert dat KPN dat heeft gedaan. De dwangsom kan dan ook achterwege blijven.

Alle telecomaanbieders moeten concurrerende aanbieding kunnen doen

KPN is eigenaar van een kopernetwerk. Om concurrenten een kans te geven telecomdiensten aan te bieden moet KPN andere telecombedrijven ook toegang bieden op zijn netwerk. De tarieven die KPN rekent voor het gebruik van de koperen aansluitlijnen aan andere telecombedrijven moeten net zo hoog zijn als KPN aan zichzelf rekent. Alleen dan kunnen andere telecomaanbieders een concurrerend dienstenpakket aanbieden.

Het gedrag van KPN is in strijd met de regels rond non-discriminatie die ACM in 2011 aan KPN heeft opgelegd in het marktanalysebesluit Ontbundelde toegang. Door de omvang van de tariefsverhoging bleef er te weinig marge-ruimte over voor de andere telecomaanbieders.

Marktproblemen oplossen

ACM heeft verschillende instrumenten tot haar beschikking om marktproblemen op te lossen. Bij haar keuze voor een aanpak kiest ACM voor het instrument dat het marktprobleem het best oplost. In dit geval kiest ACM voor een last onder dwangsom; zo wordt KPN gedwongen de gevolgen van de overtreding zo snel mogelijk te beƫindigen