Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Europese telecomtoezichthouders publiceren richtsnoeren over netneutraliteit

Vandaag publiceren de samenwerkende Europese telecomtoezichthouders richtsnoeren waarin zij uitleggen hoe zij de Europese netneutraliteitregels gaan toepassen. De regels voor een open internet gelden in Europa sinds 30 april 2016.

‘Half internet bestaat niet’

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is in Nederland de toezichthouder op de telecommarkt.

Half internet bestaat niet: consumenten en bedrijven hebben recht op volledige toegang tot alle beschikbare informatie en diensten. Dat kan alleen als telecombedrijven al het internetverkeer gelijk behandelen. Hierdoor kunnen consumenten ook nieuwe diensten kiezen. Open internet is dus goed voor iedereen in Europa.

ACM houdt in de gaten of internetaanbieders geen onderscheid maken bij het doorgeven van verschillende soorten data, zoals content of voor apps via het internet. Zodra zij de bevoegdheid daartoe krijgt zal ACM handhavend optreden. Het wetsvoorstel dat dit regelt, ligt op dit moment in de Eerste Kamer.

Een half miljoen reacties

Voor de richtsnoeren is veel belangstelling. In juni 2016 heeft Berec, het samenwerkingsverband van de  Europese telecomtoezichthouders, een conceptversie van de richtsnoeren voorgelegd aan geïnteresseerden. Deze consultatie leverde maar liefst een half miljoen reacties op. Zo ontving Berec inbreng van burgers, belangenorganisaties, onafhankelijke experts, aanbieders van internettoegangsdiensten en aanbieders van diensten of toepassingen op het internet.

Inmiddels heeft Berec alle reacties beoordeeld: hierbij is ongeveer een kwart van de tekst van de richtsnoeren aangepast. Zo heeft Berec punten verduidelijkt waarover misverstanden bleken te bestaan. Ook heeft Berec de tekst van de richtsnoeren op verschillende punten meer in overeenstemming gebracht met de Europese verordening over open internet. 

Over de consultatie

Berec publiceert de richtsnoeren vandaag gelijktijdig met het consultatieverslag waarin de reacties van geïnteresseerden zijn samengevat en Berec uitlegt wat zij met deze reacties heeft gedaan. Niet alle reacties staan vermeld in het consultatieverslag. Omdat er zoveel reacties zijn binnengekomen, zijn alleen de belangrijkste onderwerpen en opmerkingen hierin opgenomen. Alle niet-vertrouwelijke reacties publiceert Berec eind september 2016.