Kruimelpad

Nieuwsbericht

Voor het eerst minder dan één miljoen klanten met traditionele vaste telefoonlijn

12-08-2016

Er zijn voor het eerst minder dan één miljoen aansluitingen voor een traditionele vaste telefoonlijn.

Dit blijkt uit de Telecommonitor over het eerste kwartaal van 2016 die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag publiceert.

We zien dat consumenten vooral overstappen van een traditionele vaste telefoonlijn naar bellen via een breedbandverbinding. Zo’n telefoonverbinding krijgen consumenten vaak voordelig aangeboden in combinatie met internettoegang van hun telecomprovider.

Alles-in-één-bundels onverminderd populair

Alles-in-één-bundels blijven veel populairder dan het afsluiten van losse abonnementen. In zo’n bundel worden drie of vier producten gecombineerd, vaak breedband internet, TV, vaste en mobiele diensten. Op dit moment maken 6,3 miljoen huishoudens in Nederland gebruik van een bundelpakket bij een telecomprovider. In het eerste kwartaal van 2016 is het aantal bundels met drie producten met 5% gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Het aantal bundels met vier producten is in het eerste kwartaal 2016 zelfs met 11% gestegen. Inmiddels is 84% van de vaste telefoonlijnen onderdeel van een bundel.

Steeds vaker 4G, minder 3G

Mobiel internetten, films bekijken, muziek beluisteren, gamen: de Nederlandse consument blijft van kwartaal op kwartaal meer mobiele data gebruiken. Dit is steeds vaker 4G (64 procent), en steeds minder vaak 3G (36 procent). Het dataverbruik is sinds begin 2015 met ruim 67 procent toegenomen van 21 miljard MB tot 35 miljard MB. De providers KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 hebben sinds 2015 een landelijke 4G-dekking. Zij bieden 4G aan in steeds grotere bundels. In het eerste kwartaal 2016 is er voor het eerst minder 3G data verbruikt. Henk Don: ‘In de volgende kwartalen zal duidelijk worden of het 3G-dataverbruik inderdaad de top voorbij is.’

Over de Telecommonitor

Toezichthouder ACM publiceert elk kwartaal de marktcijfers van de telecomsector in de Telecommonitor. Deze Telecommonitor laat de ontwikkelingen zien op het gebied van mobiele diensten, vaste telefonie, breedband, televisie en bundels op basis van cijfers van de belangrijkste partijen in de telecomsector.

 

Zie ook