Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM gaat voorwaarden uitzendrechten Eredivisie van Fox onderzoeken

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat de voorwaarden tegen het licht houden die FOX/Eredivisie Media en Marketing C.V. (Fox) stelt aan de verkoop van de rechten op live-uitzendingen van Eredivisie voetbal.

De Eredivisie start weer op 5 augustus. Voor de komende jaren heeft Fox nieuwe contracten opgesteld voor de distributie van het live uitzenden van Eredivisie voetbal. Voor sommige distributeurs, zoals kabelmaatschappijen en telecomproviders, lopen de huidige contracten nog door, voor anderen lopen ze op 31 juli a.s. af. De nieuwe voorwaarden lijken een wezenlijke wijziging van het huidige contract. Voor de distributeurs waarvan de contracten bijna aflopen gelden straks dus andere voorwaarden. Daardoor ontstaat er mogelijk een oneerlijk speelveld tussen distributeurs met een nieuw contract en distributeurs waarvan het contract nog doorloopt. Dit kan leiden tot een verhoging van de prijs van zenderpakketten of afname van de keuzes voor consumenten. Een aantal distributeurs heeft ACM gevraagd hiernaar te kijken.

Onderzoek

ACM gaat onderzoek doen naar de nieuwe voorwaarden. In 2012 heeft ACM gezegd dat Fox niet mag discrimineren bij het afsluiten van contracten over de rechten op live-uitzendingen van Eredivisiewedstrijden. Het is de vraag of Fox zich hier aan houdt.

ACM is in gesprek met partijen en gaat ervan uit dat Fox consumenten niet de dupe laat worden van de contractonderhandelingen en Eredivisie voetbal in ieder geval nog een periode doorgeeft onder de oude voorwaarden zo lang er geen nieuwe contracten zijn.