Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM waarschuwt telecombedrijven over netneutraliteit

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt telecombedrijven dat zij de nieuwe Europese regels rond netneutraliteit goed moeten toepassen. ACM ziet op dit moment aanbiedingen die in strijd zijn met de nieuwe Europese netneutraliteitsregels.

Wij wijzen telecomaanbieders op de regels die gelden sinds 30 april 2016. Onze waarschuwing gaat vooral over twee regels. De eerste is dat klanten zelf mogen kiezen via welk apparaat zij het internet op gaan. En de tweede is dat aanbieders niet zelf aan de kwaliteit van bijvoorbeeld een videostream mogen sleutelen.

ACM zal handhavend optreden zodra zij de bevoegdheid daartoe krijgt. Het wetsvoorstel dat dit regelt, ligt in de Eerste Kamer. De Europese verordening waarin de nieuwe netneutraliteitsregels staan geldt echter al.

Klanten mogen zelf kiezen via welk apparaat zij de internettoegangsdienst gebruiken

Klanten van telecombedrijven mogen zelf kiezen met welke apparaten - bijvoorbeeld met hun smart phone, tablet of laptop - zij gebruik maken van een internettoegangsdienst. Ook mogen zij hun smart phone gebruiken om andere apparaten met het internet te verbinden. Dit heet ook wel tetheren. Een telecombedrijf mag overigens wel bepalen dat klanten alleen apparaten gebruiken die voldoen aan de Europese technische voorschriften.

De aanbieder van de internettoegangsdiensten mag niet aan video-verkeer sleutelen

De Europese netneutraliteitsregels omschrijven duidelijk hoe een telecomaanbieder zogenaamde redelijke verkeersbeheersmaatregelen kan nemen. Het aanpassen van videoverkeer, via bijvoorbeeld YouTube, Netflix en NPO, valt niet onder deze maatregelen. Dit mag alleen in uitzonderlijke gevallen gebeuren.

Over de netneutraliteitsverordening

Sinds 30 april 2016 geldt de Europese Verordening 2015/2120 over netneutraliteit. Hoewel deze regels dus al ruim twee maanden gelden, wordt er nog druk gewerkt aan de volledige invoering ervan. Zo ligt in de Eerste Kamer een wetsvoorstel waarmee ACM de bevoegdheid krijgt om toezicht te houden op de Verordening in Nederland. Op Europees niveau stelt Berec, de samenwerking tussen de Europese telecomtoezichthouders, voor 30 augustus 2016 richtsnoeren vast waarin wordt uitgewerkt hoe de Europese toezichthouders de Verordening zullen gaan toepassen.

Meer informatie over netneutraliteit