Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Nader onderzoek nodig naar overname FACO door Holland Pharma

Holland Pharma mag FACO nog niet overnemen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil eerst nader onderzoek doen naar de mogelijke gevolgen hiervan op de groothandelsmarkt. Holland Pharma en FACO hebben beiden een groothandel die drogisterijartikelen levert aan onder andere de eigen drogisterijformules, zelfstandige drogisterijen, supermarkten, apotheken en webwinkels. Holland Pharma heeft de drogisterijformule DA en FACO de drogisterijformule D.I.O.

Voldoende concurrentie detailhandel

ACM ziet geen problemen voor de concurrentie tussen verkopers van drogisterijartikelen aan consumenten. Consumenten hebben ook na de eventuele overname voldoende mogelijkheden over om drogisterijartikelen te kopen. Naast DA en D.I.O. kunnen consumenten bijvoorbeeld terecht bij de drogisterijketens Etos, Trekpleister en Kruidvat en supermarkten en webwinkels.

Nader onderzoek groothandel

Door de eventuele overname krijgt Holland Pharma een dusdanige positie op de groothandelsmarkt voor drogisterijartikelen, dat de concurrentie daardoor aanzienlijk kan worden beperkt. ACM wil nader onderzoeken of de overige groothandels voldoende tegendruk kunnen uitoefenen op Holland Pharma/FACO. Daarnaast wil ACM onderzoeken of de sterke concurrentie op detailhandelsniveau kan voorkomen dat de groothandel Holland Pharma/FACO haar groothandelsprijzen verhoogt of de voorwaarden verslechtert.

Vervolgstappen

Holland Pharma zal een vergunning bij ACM moeten aanvragen als zij de overname van FACO wil doorzetten. Nadat de vergunningaanvraag is ontvangen, heeft ACM dertien weken de tijd voor haar vervolgonderzoek.