Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM kan hogere boetes opleggen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) kan vanaf 1 juli hogere boetes opleggen. Dit geldt voor overtredingen van alle wetten waar ACM toezicht op houdt. Dat volgt uit de Wet verhoging boetemaxima ACM, waarmee de Eerste Kamer in december 2015 heeft ingestemd en die nu tot aanpassing van de Boetebeleidsregel ACM 2014 leidt.

Om marktproblemen op te lossen en consumenten kansen en keuzes te bieden, hebben we veel instrumenten tot onze beschikking. We bekijken per geval welk instrument het meest effectief is. Soms is dat een boete. En dan werkt het extra goed als dit middel ook echt afschrikwekkend is.

De maximale boete die ACM per overtreding kan opleggen gaat omhoog van 450.000 naar 900.000 euro per overtreding of, als dat meer is, 1% of 10% van de jaaromzet. Bij kartels is de maximale boete voortaan afhankelijk van de duur van het kartel. Bij meerjarige kartels kan dit oplopen tot 40% van de jaaromzet. Is er sprake van een herhaalde overtreding, dan kunnen boetes voor alle soorten overtredingen nog eens worden verdubbeld.