Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Voor energieconsument valt er veel te kiezen

De Nederlandse consument heeft op de energiemarkt volop keuze. Kiest hij voor een lage prijs, voor groene stroom- al dan niet in Nederland opgewekt - of voor de hoogste teruglever-vergoeding voor zijn zonnepanelen? Ondanks de dalende energieprijzen stapten niet eerder zoveel consumenten over naar een andere energieleverancier. In 2015 was dat 15,1%. Nederland scoort hiermee ruim boven het Europees gemiddelde van 6%. Overstappers kunnen tot wel 375 euro besparen op hun energienota. Dit constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar Energiemonitor over 2015.

Door het aanbod bij verschillende leveranciers te vergelijken via een ‘aanbod op maat’ kunnen consumenten meer geld besparen dan ze denken. Ze kunnen ook bewust kiezen voor groen. ACM vindt het belangrijk dat leveranciers duidelijke informatie geven aan hun klanten. Door over te stappen dwingen consumenten bedrijven tot scherpe prijzen en innovatie. Daar profiteren consumenten van.

Grote prijsverschillen groene stroom

Het marktaandeel voor groene stroom is vrij stabiel en lag in 2015 op 64%. Het aanbod aan groene stroom wordt steeds gevarieerder: zowel in looptijd van contract als in bron van opwekking. Dit maakt ook dat de prijsverschillen toenemen, met name bij groene stroom van Nederlandse windmolens. Het verschil tussen het duurste en goedkoopste product van Nederlandse wind bedraagt 133 euro per jaar.

Feiten en cijfers over de energiesector

Consumenten kunnen meer op hun energieprijs besparen dan ze zelf denken.  Het bedrag dat een gemiddeld huishouden per jaar betaalt voor energie daalt al jaren. Op 1 januari 2016 was dit 1661 euro. Vorig jaar was dit nog 1739 euro en in 2014 was dit 1782 euro. Consumenten die nog nooit zijn overgestapt kunnen het grootste bedrag besparen. Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 is bijna de helft van alle Nederlanders (49%) minimaal één keer overgestapt van energieleverancier. Een groeiende groep is meer dan één keer overgestapt. De concentratie in de energiemarkt nam in 2015 af, maar is nog steeds hoog. Er zijn inmiddels ruim 50 energieleveranciers actief in Nederland.