Kruimelpad

Regelgeving

Uitnodiging workshop ‘Assessment of the cost of providing wholesale roaming services in the EEA’

22-12-2015

Bent u een aanbieder van mobiele telefoondiensten en wilt u meer uitleg over het kostenmodel dat TERA Consultants heeft gebouwd? Dan  is onderstaande informatie interessant voor u.

De Europese Commissie organiseert hierover op 28 januari 2016 een workshop. U kunt zich tot 14 januari aanmelden bij de Europese Commissie. De details staan in de bijgevoegde draft agenda.

Geen roamingkosten meer vanaf 15 juni 2017

Vanaf 15 juni 2017 mogen aanbieders van mobiele telefonie geen roamingkosten meer in rekening brengen. In plaats daarvan mogen telecomaanbieders alleen nog maar de nationale tarieven in rekening brengen voor gereguleerde roaming gesprekken binnen Europa. Deze verplichting komt voor uit nieuwe Europese roamingregels die op 26 november zijn gepubliceerd.

De verplichting hangt mede af van een nadere invulling van de bijbehorende wholesale roaming regulering van de Europese Commissie. In deze regulering wordt ook bekeken of de wholesale roaming caps aangepast kunnen worden. De Europese Commissie heeft daarom op 23 juli 2015 een aanbesteding gedaan voor het bepalen van de wholesale kosten voor het aanbieden van roamingdiensten. De opdracht is gegund aan TERA Consultants; zij moeten een kostenmodel voor roaming ontwikkelen.

Achtergrondinformatie

De roamingregels worden op Europees niveau vastgesteld. De eerste wijzigingen treden in werking op 30 april 2016. Vanaf dat moment wordt roaming afgerekend op basis van nationale tarieven plus een roaming toeslag.

De roaming toeslag mag niet hoger zijn dan de wholesale roaming tarieven die op dit moment gelden. Vanaf 15 juni 2017 komt deze roaming toeslag te vervallen op voorwaarde dat men binnen een limiet blijft. Deze limiet heet de ‘Fair use limiet’.

Buiten de fair use limiet mag de roaming toeslag weer in rekening worden gebracht. De fair use limiet wordt ook door de Europese commissie vastgesteld. BEREC (het samenwerkingsorgaan van de Europese toezichthouders) adviseert de Europese commissie in dit traject. Daartoe heeft BEREC informatie verzameld bij marktpartijen. Ook BEREC zal de Europese Commissie voorzien van input op hun consultatie.