Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Implementatiebesluit NEMO aanwijzing Nord Pool (CACM)

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wijst Nord Pool Spot aan als NEMO (nominated electricity market operator). De NEMOs in Europa hebben als taak om alle vraag en aanbod in Europa voor elektriciteit te koppelen, voor zowel day ahead- als intraday handel.

Europese verordening

De basis van de NEMO-aanwijzing is de CACM-verordening, die 14 augustus 2015 in werking is getreden. ACM moet aanvragen voor NEMOs toetsen aan de criteria uit CACM. Belangrijke aspecten daarbij zijn dat de aanvrager financieel stabiel is, in staat moet zijn om de NEMO-functie uit te voeren, marktdeelnemers niet discrimineert, en integriteit waarborgt.

Schaarse grenscapaciteit

De NEMOs moeten bij het koppelen van de Europese markten rekening houden met de schaarse grenscapaciteit. Ze moeten de capaciteit zo verdelen dat er maximale welvaartswinst ontstaat. Hiervoor gebruiken NEMOs een computeralgoritme. Nord Pool Spot zal dit algoritme (verder) moeten ontwikkelen. Daarvoor zullen de NEMOs de komende anderhalf jaar verschillende voorstellen bij de regulerende instanties in Europa, waaronder ACM, moeten indienen.

Naast Nord Pool Spot wijst ACM ook APX aan als NEMO.

 

Documenten

Implementatiebesluit NEMO aanwijzing Nord Pool (CACM) (PDF - 386.03 KB)