Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Voldoende 06-nummers beschikbaar, ondanks blijvend stijgende vraag

Er blijven de komende jaren voldoende mobiele 06-nummers beschikbaar. Dat is de verwachting van de toezichthouder op de telecommarkt Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het aantal uitgegeven 06-nummers in Nederland neemt nog wel toe. In 2014 stijgt het percentage 06-nummers dat in gebruik is van 90,0% naar 90,7%, dat zijn ruim 53 miljoen uitgegeven nummers. Ook het aandeel gebruikte beschikbare vaste telefoonlijnen neemt in 2014 nog toe, van 23,1% naar 23,9%. Dit blijkt uit de Schaarsterapportage 2014 van ACM. Henk Don, bestuurslid: "ACM gaat oneigenlijk gebruik van 06-nummers tegen. Wie een nummer niet gebruikt om mobiel te bellen, maar voor bijvoorbeeld een pinapparaat of een snoepautomaat, moet hiervoor een 097-nummer gebruiken. Zo voorkomen we dat er een tekort aan 06-nummers ontstaat."

097-nummers

Telecomaanbieders mogen 06-nummers alleen nog inzetten om mobiel te bellen, omdat deze nummers anders te snel op raken. Voor machine-to-machinetoepassingen moeten zij 097-nummers inzetten. Deze nummers zijn beschikbaar voor apparaten die via een internetaansluiting gegevens uitwisselen. Dat zijn bijvoorbeeld tablets, navigatiesystemen enĀ  ondergrondse afvalcontainers. ACM verwacht dat deze toepassingen de komende jaren een snelle groei blijven vertonen. Hierdoor zou de nummerruimte van 06-nummers te veel belast worden. ACM let erop dat telecomaanbieders voor dit soort apparaten voortaan 097-nummers gebruiken in plaats van 06-nummers. ACM start dit najaar een offensief voor de juiste inzet van 06- en 097-nummers.

Telecomaanbieders hoeven voor bestaande overeenkomsten overigens niet om te nummeren naar 097-nummers; ze moeten een 06-nummer pas wijzigen in een 097-nummer als ze met de consument of de zakelijke gebruiker een nieuwe overeenkomst aangaan of de oude overeenkomst verlengen.

Over de Schaarsterapportage

Met de jaarlijkse Schaarsterapportage rapporteert ACM over de nummeruitgifte en geeft ACM een overzicht van de beschikbaarheid van nummers. ACM beheert de nummervoorraad in Nederland. In de nummerplannen van het ministerie van Economische Zaken staat welk nummer voor welk doel mag worden gebruikt. Op basis hiervan kent ACM nummers toe en houdt ACM toezicht op het gebruik ervan.

 

Zie ook