Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Nader onderzoek nodig fusie Staatsloterij en De Lotto

Er is nader onderzoek van ACM nodig om te beoordelen of de Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij en de Stichting Nationale Sporttotalisator mogen fuseren. De Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij verkoopt loten voor de Staatsloterij en het Miljoenenspel, terwijl Stichting Nationale Sporttotalisator (naast sportweddenschappen) het Lottospel, de Eurojackpot en Krasloten aanbiedt. Na de fusie zal Staatsloterij/De Lotto rond de vijftig procent van de markt voor loterijen en lotto's in handen hebben. De markt voor kansspelen is sterk in verandering met bijvoorbeeld de mogelijke legalisering van online kansspelen.

Mogelijk minder concurrentie op markt voor loterijen en lotto's

De fusie leidt tot minder aanbieders op de markt voor loterijen en lotto's; in plaats van drie spelers zijn er dan nog twee grote partijen. Na het eerste onderzoek concludeert ACM dat de combinatie Staatsloterij/De Lotto vrijwel alleen nog concurreert met de Goede Doelen Loterijen. De Goede Doelen Loterijen bieden de Postcodeloterij, de BankGiroLoterij en de Vriendenloterij aan en hebben de andere helft van de markt voor loterijen en lotto’s in handen.

Blijft er voldoende concurrentie over?

Als de Staatsloterij en De Lotto verder willen gaan met de fusie, moeten ze bij ACM een vergunning aanvragen. ACM gaat dan verder met het onderzoek naar de mate van concurrentie op de markt voor loterijen en lotto's. Belangrijkste vraag is of er na de fusie voldoende concurrentie overblijft met twee partijen en er voor consumenten voldoende keuze overblijft in loterij- en lottospellen tegen een goede prijs en kwaliteit.

Meer in deze zaak