Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Uitspraak CBb: verstrekken tapgegevens OM aan ACM was rechtmatig

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft op 9 juli 2015 uitspraak gedaan in een voor de Autoriteit Consument & Markt (ACM) principiële kwestie, namelijk dat de overdracht van tapgegevens door het OM aan ACM rechtmatig was.

De tapgegevens bevatten indicaties dat verboden prijsafspraken waren gemaakt. ACM heeft de tapgegevens gebruikt als bewijs in twee zaken:

  1. een zaak over verboden aanbestedingsafspraken tussen twee bouwbedrijven in Limburg en 
  2. een zaak over verboden prijs- en klantverdelingsafspraken tussen inzamelaars van zeescheepsafval in de Rotterdamse haven.

Het CBb oordeelt – anders dan de rechtbank – dat het gebruik van de tapgegevens was toegestaan. De twee zaken waarin deze gegevens waren gebruikt, worden terugverwezen naar de rechtbank voor verdere inhoudelijke beoordeling.

Een zeer welkome uitspraak voor ACM. Het OM mag gegevens die het OM op het spoor komt en die relevant zijn voor de toezichttaken van ACM op basis van de wet die vertrekking van ‘strafvorderlijke’ gegevens mogelijk maakt (de Wjsg) met ACM blijven delen.

Lees de uitspraken van het CBb op rechtspraak.nl:

Meer in deze zaak