Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Visiedocument Long Term Use-it-or-lose-it (LT UIOLI)

ACM heeft samen met naburige toezichthouders CREG (België) en Ofgem (Verenigd Koninkrijk) een visie opgesteld over de uitvoering van Long Term Use-it-or-lose-it (LT UIOLI). Het LT UIOLI-mechanisme is onderdeel van de Europese Congestion Management Procedures (CMP), en heeft als doel om te ontmoedigen dat transportcapaciteit op grensverbindingen wél wordt geboekt voor transport, maar niet wordt gebruikt.

LT UIOLI bepaalt dat een nationale toezichthouder, zoals ACM, kan eisen dat geboekte transportcapaciteit van een marktpartij geheel of gedeeltelijk wordt ingetrokken. Dat kan alleen indien er wordt voldaan aan de criteria van deze regeling. Het moet bijvoorbeeld gaan om geboekte transportcapaciteit die een marktpartij systematisch onderbenut terwijl andere marktpartijen deze capaciteit wel zouden willen gebruiken.

De toezichthouders ACM, CREG en Ofgem hebben de criteria voor de toepassing van LT UIOLI gezamenlijk uitgewerkt omdat het van belang is dat de regeling zoveel mogelijk gelijk wordt toegepast aan weerszijden van de grens. Bovendien kunnen bedrijven nu zelf rekening houden met de regeling door hun ongebruikte capaciteit zelf aan de markt aan te bieden.

ACM benadrukt dat de toezichthouder per individueel geval een beslissing neemt om capaciteit in te trekken. Deze visie vormt daarbij de leidraad voor de beoordeling.

 

Documenten

Meer in deze zaak