Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Remko Bos directeur Energie van ACM wordt vicepresident van Europese energietoezichthouders

Remko Bos zal als directeur Energie van de Autoriteit Consument & Markt per mei 2015 tevens de functie van vicepresident vervullen in de Council of European Energy Regulators (CEER). In dit samenwerkingsverband werken alle Europese nationale toezichthouders op vrijwillige basis samen. Het doel van CEER is om bij te dragen aan de realisatie van één Europese interne markt voor elektriciteit en gas. Toezichthouders wisselen hiertoe onder andere kennis en informatie uit over zaken waar hun land goed in is. Remko Bos: “De Europese markt en de recent aangekondigde Energie Unie heeft een steeds grotere impact op de Nederlandse energiesector en de consument. In CEER wil ik onze kennis delen en Europa laten profiteren van die punten waarin Nederland koploper is, of waar we veel kennis hebben opgebouwd. Tegelijkertijd kunnen we veel leren van andere collega toezichthouders, bijvoorbeeld bij slimme netten en het toezicht op handel met voorkennis en marktmanipulatie (REMIT)."

De benoeming van Remko Bos is voor twee en half jaar. In die periode zal hij zich richten op een aantal speerpunten. Remko Bos: “Net als in Nederland spelen consumentenbelangen en op de markt gebaseerde oplossingen ook bij de ontwikkeling van de Europese energiemarkt een grote rol. De kennis en ervaring vanuit ACM kan ik goed inbrengen bij de discussies in Europa over nieuwe regels. Wij lopen bijvoorbeeld voorop als het gaat om overstappen van energieleverancier, balanshandhaving en goed werkende gasmarkten. Daarnaast zal ik aandacht vragen voor onderwerpen als cyberveiligheid en de rol die de netbeheerder bij verdere verduurzaming zou moeten spelen. Tot slot hoop ik een verbindende rol te kunnen vervullen tussen al die verschillende landen zodat CEER met één krachtig geluid naar buiten komt.”

Lord Mogg uit het Verenigd Koninkrijk is herkozen tot president van CEER.