Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Reinier Haga Groep mag LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer overnemen

Autoriteit Consument & Markt (ACM) keurt de overname goed van het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer door de Reinier Haga Groep met ziekenhuizen in Den Haag en Delft. De betrokken ziekenhuizen zeggen dat door de overname het ziekenhuis in Zoetermeer behouden blijft.

Door de overname verandert er weinig in de concurrentie tussen de ziekenhuizen in Delft, Den Haag, Leidschendam en Zoetermeer. Als patiënten van het LangeLand Ziekenhuis kiezen voor een ander ziekenhuis, gaan ze eerder naar de ziekenhuizen van MCH-Bronovo dan naar de Reinier Haga Groep. Andersom gaan er nauwelijks patiënten van de ziekenhuizen van de Reinier Haga Groep in Den Haag en Delft naar het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer. MCH-Bronovo is voor patiënten van beide ziekenhuizen het belangrijkste alternatief. Het LangeLand Ziekenhuis concurreert dus nauwelijks met de Reinier Haga Groep.

Voor patiënten en verzekeraars blijft er ook na de overname voldoende keuze over in de omgeving, zoals de ziekenhuizen van MCH-Bronovo in Den Haag en Leidschendam en eventueel de ziekenhuizen in Leiden, Gouda en Rotterdam.

De cliëntenraad van het LangeLand Ziekenhuis is positief over de overname omdat het ziekenhuis in Zoetermeer blijft bestaan en zij een verdere kwaliteitsverbetering verwachten. De meeste zorgverzekeraars hebben wel bezwaren tegen de overname. Zij denken minder goede afspraken te kunnen maken over de prijs van de behandelingen bij het Lange Land Ziekenhuis. ACM vindt dat er met de aanwezigheid van omliggende ziekenhuizen voldoende mogelijkheid voor zorgverzekeraars overblijft om goed te onderhandelen over prijs, kwaliteit en bereikbaarheid van de ziekenhuizen.