Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

A.S. Watson mag Dirx Drogisterijen overnemen

A.S. Watson Health & Beauty Benelux, onder andere eigenaar van Kruidvat en Trekpleister, mag de winkels van Dirx Drogisterijen overnemen. Autoriteit Consument en Markt (ACM) ziet geen grote veranderingen in de concurrentie en er blijft voldoende keuze voor consumenten.

Het marktaandeel in Nederland van Dirx Drogisterijen voor de verkoop van drogisterij-artikelen via drogisten is zeer beperkt. Als je ook de verkoop van drogisterij-artikelen in de supermarkten meerekent, dan is het marktaandeel van Dirx nog veel lager (onder de 1%). Door de fusie verandert er dus weinig in de marktverhoudingen.

Voor consumenten blijven er voldoende keuzemogelijkheden over. Een groot deel van de drogisterij-artikelen wordt niet via drogisterijen verkocht. Supermarkten, apothekers, pompstations e.d. verkopen bijvoorbeeld ook drogisterij-artikelen. ACM heeft daarnaast op acht lokale markten bekeken of de keuzemogelijkheden beperkt worden omdat Dirx dicht in de buurt zit van een Kruidvat of een Trekpleister die straks onder één moederbedrijf vallen. In al die acht gevallen blijft voor consumenten – binnen 15 minuten rijden met de auto – voldoende keuze tussen concurrerende verkopers van drogisterij-artikelen over.