Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Gebruik mobiel internet is verdubbeld

Afgelopen jaar is de hoeveelheid data die consumenten mobiel gebruiken verdubbeld. Dat blijkt uit de cijfers voor de telecommarkt over het derde kwartaal van 2014 die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag publiceert. Ten opzichte van twee jaar geleden is het gebruik van mobiele data zelfs verdriedubbeld.

“Door forse investeringen in 4G-netwerken zien we dat het gebruik van snel mobiel internet onverminderd sterk blijft groeien,” aldus Henk Don, bestuurslid van ACM. “In het derde kwartaal van 2012 werd er in Nederland in een kwartaal nog 5,9 Petabyte verbruikt, nu is dat al 17,6 Petabyte per kwartaal."

Aantal televisie-abonnementen gedaald; meer consumenten kijken via glasvezel

Verder blijkt uit de Telecommonitor dat het aantal televisie-abonnementen in het derde kwartaal van 2014 is gekrompen met ongeveer 6500 stuks. Het aantal huishoudens dat televisie kijkt met een analoge aansluiting daalde met bijna 5%. Tegenover de daling van deze meer traditionele aansluiting op het televisienetwerk staat een stijging van de digitale aansluitingen op basis van glasvezel en het kopernetwerk (DSL). Deze stijging komt voor een belangrijk deel door de groeiende marktaandelen van Vodafone en Tele2. Deze partijen bieden combinaties van breedbandinternet en televisie aan via het netwerk van KPN. ACM maakt deze concurrentie mogelijk door het recente besluit dat KPN haar netwerk weer voor drie jaar open moet stellen voor concurrenten.

Sterke groei Machine-to-Machine-aansluitingen

Uit de marktmonitor blijkt verder een sterke groei van het aantal zogeheten Machine-to-Machine-aansluitingen (M2M), in een kwartaal van bijna 1,4 miljoen naar 2 miljoen stuks. Dan gaat het om apparaten die via een internetaansluiting gegevens uitwisselen. Voorbeelden zijn tablets, navigatiesystemen, alarmsystemen, slimme energiemeters en snoepautomaten.

Dit soort apparaten heeft een SIM-kaart en een telefoonnummer nodig om contact te maken met internet. Telecomaanbieders mogen voor dit soort toepassingen geen 06-nummers meer inzetten, daar zijn 097-nummers voor beschikbaar. 06-nummers zijn alleen bedoeld voor mobiele telefonie, omdat deze nummers anders te snel op raken. ACM gaat de komende maanden met mobiele aanbieders in gesprek om het gebruik van 097-nummers voor M2M-toepassingen te stimuleren.

ACM Telecommonitor Q3 2014. Dataverbruik mobiel internet gestegen met 51% ten opzichte van 2013, Analoog en kabel is 5% gestegen en glasvezel 7% in vergelijking met Q2 2014. Tenslotte zijn er 46% meer Machine-to-machine aansluitingen in vergelijking met Q2 2014.Klik op bovenstaande afbeelding voor een groter formaat.

 

Zie ook