Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Effecten financiële standaardproducten op marktwerking

Het Ministerie van Financiën heeft aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gevraagd onderzoek te doen naar de kansen en risico’s van standaardproducten op de werking van financiële markten.

ACM concludeert dat consumenten niet per se beter af zijn als banken of verzekeraars verplicht een standaardproduct moeten aanbieden voor bijvoorbeeld pensioensparen of arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. De concurrentie tussen de aanbieders zal namelijk waarschijnlijk niet toenemen, waardoor prijs en kwaliteit ook niet beter worden. Ook andere veronderstelde problemen in deze sector zoals keuzestress of verkeerde productkeuzes worden niet direct en effectief aangepakt. Het kan er zelfs toe leiden dat consumenten minder goede keuzes gaan maken.

Om deze reden adviseert ACM om eerst meer empirisch onderzoek te doen voordat overgegaan wordt tot de introductie van standaardproducten. Dit onderzoek moet onder andere vaststellen welke problemen op financiële markten bestaan en of standaardproducten, of alternatieve interventies, daarvoor de beste oplossing zijn.


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Meer in deze zaak