Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Tarieven loodsen gaan in 2015 omlaag

De tarieven die loodsen in rekening mogen brengen om schepen de haven in en uit te leiden, dalen vanaf 1 januari 2015 met bijna 2%. Dat maakt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag bekend.

“De tarieven voor 2015 kunnen omlaag omdat er op basis van cijfers van het CPB over de wereldwijde handel meer scheepsreizen worden verwacht’, aldus Henk Don, bestuurslid van ACM.

“Hoe meer scheepsreizen, hoe lager de tarieven kunnen zijn. Dit komt doordat de vaste kosten van de loodsen, zoals kosten voor gebouwen en schepen, over meer scheepsreizen kunnen worden verdeeld. Daarnaast is de opslag voor het pre-pensioen van de loodsen lager. Ook dat werkt door in de tarieven.”

Omdat loodsen een monopoliepositie hebben, moet ACM als onafhankelijke toezichthouder beoordelen of er geen onredelijk hoge tarieven worden gerekend. ACM stelt jaarlijks de loodsgeldtarieven vast op basis van de Loodsenwet. ACM beoordeelt daarvoor het voorstel dat de Nederlandse Loodsen corporatie (NLc) halverwege het jaar indient. ACM mag afwijken van het voorstel als zij vindt dat dit voorstel er niet voor zorgt dat loodsen goed en efficiënt werken.