Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Presentatie ACM op WIK-congres over de zakelijke telecommarkt

Hoe analyseert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de zakelijke telecommarkt in Nederland? En hoe verhoudt dat zich tot de herziene Aanbeveling Relevante Markten, die de Europese Commissie op 9 oktober 2014 uitbracht? Deze vragen stonden centraal in de presentatie die Johan Keetelaar, directeur telecom, vervoer en post bij ACM, op 18 november 2014 gaf bij een door onderzoeksbureau WIK georganiseerd congres in Brussel.

Het congres had als thema de herziene Aanbeveling Relevante Markten van de Europese Commissie. Hierin staan de telecommarkten genoemd die ACM elke drie jaar moet analyseren.

Naast de zakelijke telecommarkt kwamen tijdens het congres onderwerpen aan bod als gespreksafgifte, snelle breedbandnetwerken en de toekomst van regulering.

WIK vroeg ACM om een presentatie te geven over de Nederlandse telecommarkt, omdat ACM al in 2012 de scheiding tussen consumenten en zakelijke klanten heeft aangebracht. Die scheiding wordt nu in de herziene Aanbeveling Relevante Markten voorgeschreven.

De hoofdpunten uit de presentatie:

  • Doordat derden toegang hebben op het netwerk van KPN is er meer concurrentie om de zakelijke klant;
  • Die concurrentie zet marktpartijen aan om meer te investeren in het telecomnetwerk;
  • Investeringen in telecomnetwerken en innovaties zorgen voor betere en goedkopere producten.

De presentatie is in het Engels.

Meer informatie

 

Documenten

Presentatie ACM op WIK-congres over de zakelijke telecommarkt (PDF - 415.83 KB)