Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM sluit onderzoek AstraZeneca

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft onderzoek gedaan naar het grote verschil in de prijs die AstraZeneca vroeg voor maagzuurremmer Nexium binnen de muren van een ziekenhuis en daarbuiten. Nexium werd door AstraZeneca tegen zeer hoge kortingen verstrekt aan ziekenhuizen in Nederland terwijl voor patiënten buiten het ziekenhuis via apotheken een veel hogere prijs werd gevraagd.

ACM vermoedde dat AstraZeneca tegen verliesgevende prijzen aan ziekenhuizen leverde om toetreding voor bepaalde concurrenten onaantrekkelijk te maken. Deze concurrenten bieden buiten het ziekenhuis goedkopere generieke maagzuurremmers aan. Er is een tendens dat patiënten hetzelfde middel blijven gebruiken dat zij in het ziekenhuis hebben gekregen en huisartsen zijn geneigd hetzelfde middel voor te schrijven. ACM vermoedde dat AstraZeneca hierdoor weinig concurrentie ondervond. Op die manier kon AstraZeneca buiten het ziekenhuis meer Nexium afzetten tegen veel hogere prijzen. De verliezen die werden geleden door het tegen zeer hoge kortingen verstrekken van Nexium aan ziekenhuizen zouden op die manier kunnen worden gecompenseerd.

Omdat in deze zaak onvoldoende is komen vast te staan dat AstraZeneca beschikte over een economische machtspositie is er geen sprake van een overtreding van de Mededingingswet. Het was niet vast te stellen dat een voldoende substantiële groep patiënten, die het dure merkgeneesmiddel Nexium buiten het ziekenhuis voorgeschreven kreeg, ook geholpen had kunnen worden met een goedkoper generiek middel.

 

Meer in deze zaak