Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Telecommonitor tweede kwartaal 2014: bodem voor sms lijkt bereikt

De daling van het aantal in Nederland verstuurde sms-berichten is tot stilstand gekomen. Dat blijkt uit de Telecommonitor over het tweede kwartaal van 2014 die de Autoriteit Consument & Markt vandaag uitbrengt. Waar sinds eind van 2010 de daling aanhield, is er nu zelfs sprake van een kleine stijging van het aantal verstuurde sms-berichten. Met ruim 1 miljard berichten per kwartaal lijkt vooralsnog de bodem voor sms bereikt.

Een andere trend in de Telecommonitor zette onverminderd door: het gebruik van mobiel internet groeide in het tweede kwartaal stevig, met bijna 25% ten opzichte van het eerste kwartaal. Er zijn nu 11,3 miljoen smartphones en tablets met een aansluiting op mobiel internet. In vergelijking met dezelfde periode in 2013 is het mobiele datagebruik met 83% gestegen. “We zien dat mobiel internet steeds belangrijker wordt in het verdienmodel van telecomaanbieders. Investeringen in betere en toekomstgerichte netwerken, zoals het 4G-netwerk, dragen hier zeker aan bij”, aldus Henk Don, bestuurslid van de ACM.

Internet via de kabel steeds sneller

De Telecommonitor laat zien dat consumenten die een internetabonnement hebben via het kabelnetwerk over steeds hogere snelheid kunnen beschikken. In het tweede kwartaal van 2014 heeft 98% van de internetabonnementen via de kabel een snelheid van meer dan 10 Mbps. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 75%. Het aantal internetabonnementen van 100 Mbps of meer is op de kabelnetwerken in een jaar tijd verdriedubbeld van circa 214.000 naar ongeveer 679.000 abonnementen.

Een vergelijkbare trend van hogere internetsnelheden is ook zichtbaar op het koper- en glasnetwerk. De belangrijkste groei wordt behaald op de aansluitingen op het kopernetwerk met een snelheid tussen de 30Mbps en 100Mbps. Deze abonnementen zijn in een jaar tijd toegenomen van 391.000 naar 479.000 stuks. Dit ging ten koste van de abonnementen met snelheden onder de 10 Mbps. Op de glasvezelnetwerken is het percentage abonnementen boven de 100 Mbps ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar gestegen van 31% naar 35% van het totaal aantal glasvezelabonnementen.

 

Zie ook