Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM wil eerlijke handel op de energiemarkt

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt signalen op het gebied van handel met voorkennis en marktmanipulatie op de energiemarkt. Dat meldt Remko Bos, directeur Energie van ACM tijdens het internationale EMart-congres in Amsterdam. “We krijgen regelmatig signalen binnen over mogelijke overtredingen. Daar kijken we zorgvuldig naar.”

Bij de handel in energie moeten handelaren een gelijk speelveld hebben. Dat kan alleen als iedereen tegelijkertijd over dezelfde informatie beschikt. Eerlijke handel is noodzakelijk voor eerlijke concurrentie. Dat leidt tot scherpere prijzen voor de consument. Energiebedrijven en beurzen moeten aan allerlei strenge regels voldoen zodat oneigenlijk gebruik van informatie wordt voorkomen. Die regels komen voort uit de Europese verordening REMIT (Regulation on wholesale Energy Market Integrity and Transparency). Overtreding van de regels kan door ACM bestraft worden met boetes die per overtreding kunnen oplopen tot 10% van de omzet.

Met de AFM en andere Europese toezichthouders heeft ACM de afgelopen jaren nauw samengewerkt om het toezicht op handel met voorkennis in de energiemarkt op poten te zetten.

REMIT verbiedt handel met voorkennis en marktmanipulatie op de energiemarkt. Daarnaast gelden enkele verplichtingen:

  • Bedrijven die handelen in energieproducten moeten zich registreren en hun transacties melden bij het Europese meldpunt ACER (Agency for the Cooperation of Energy Regulators)
  • Bedrijven die handelen in energieproducten zijn verplicht om prijsgevoelige informatie (‘inside information’) zo snel mogelijk openbaar te maken
  • Beurzen en brokers zijn verplicht ACM te informeren als zij een vermoeden hebben  dat de regels overtreden worden