Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM houdt vast aan prijsplafond van ziekenhuis in Zeeland

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt vast aan het in 2009 ingestelde prijsplafond voor behandelingen in het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Zeeland (ADRZ). In 2009 heeft ACM de fusie van enkele Zeeuwse ziekenhuizen goedgekeurd nadat het fusieziekenhuis ADRZ had toegezegd zich aan een prijsplafond te zullen houden. Het prijsplafond wordt vastgesteld op de gemiddelde prijs van behandelingen van ziekenhuizen in Nederland.

Het ziekenhuis had ACM verzocht om het prijsplafond op te heffen. Het ADRZ vindt dat het prijsplafond achterhaald is door veranderingen in de markt, bijvoorbeeld door de opkomst van zelfstandige behandelcentra en doordat zorgverzekeraars scherper zijn gaan inkopen. Het ziekenhuis zegt last te hebben van de administratie die een prijsplafond met zich meebrengt.

ACM heeft onderzocht of de marktomstandigheden sinds 2009 zodanig zijn gewijzigd dat de eerder vastgestelde bijna-monopoliepositie van het ADRZ is afgenomen en dat het ADRZ weer voldoende geprikkeld wordt om een concurrerend aanbod richting zorgverzekeraars te doen. ACM concludeert dat dit niet het geval is. De beperkte administratieve last van het prijsplafond vindt ACM minder belangrijk dan het voorkómen van prijsstijgingen voor de patiënt.

ACM handhaaft daarom het prijsplafond voor het ADRZ om het risico van grotere prijsstijgingen in Zeeland ten opzichte van de rest van Nederland te voorkomen.