Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Uitspraak Raad van State inzake verzoek tot verstrekking conceptbesluit

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft de uitspraak van de rechtbank bevestigd. NMa heeft volledige openbaarmaking van het conceptbesluit mogen weigeren.

Op 17 april 2013 heeft de Afdeling Bestuursrecht van de Raad van State uitspraak gedaan in het hoger beroep van appellante tegen een uitspraak van de rechtbank Amsterdam die oordeelde dat de NMa het Wob-verzoek van appellante tot openbaarmaking van een conceptbesluit mocht weigeren. De NMa heeft het conceptbesluit verstrekt met uitzondering van een aantal passages.

Het concept is onderwerp geweest van intern overleg, waarvan de conclusie was dat de klacht zou worden afgewezen. De Raad van State volgt het oordeel van de rechtbank dat het aannemelijk is dat het conceptbesluit diende voor gebruik binnen de organisatie ten behoeve van de besluitvorming. Voor de beoordeling of een stuk is bestemd voor intern beraad, is niet de vormgeving maar het oogmerk waarmee het stuk is opgemaakt doorslaggevend.

Daarnaast is de Afdeling van oordeel dat de passages, die niet openbaar zijn gemaakt, opvattingen, voorstellen, aanbevelingen of conclusies bevatten van de behandelend ambtenaren over het al dan niet afwijzen van de klacht, waarvan de openbaarmaking mag worden geweigerd. Dat de behandelend ambtenaren voorstelden op de door hen voorgestelde wijze te besluiten en hun persoonlijke beleidsopvattingen in het besluit neer te leggen, betekent niet dat die passages een definitief karakter hadden. De mededeling dat het voornemen bestaat om de klacht af te wijzen, betekent niet dat het besluit al was genomen.

Deze uitspraak is onherroepelijk.


 

Bekijk de volledige uitspraak van de Raad van State