Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Friese zorginstellingen mogen fuseren

De Friese zorgaanbieders Kwadrantgroep, Antonius Zorggroep en Nij Smellinghe/Pasana mogen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) fuseren. Deze drie zorgaanbieders leveren thuiszorg, huishoudelijke hulp en hebben meerdere verzorgings- en verpleeghuizen. Daarnaast hebben zij enkele ziekenhuizen: het Antonius Ziekenhuis in Sneek en Emmeloord, Nij Smellinghe in Drachten en De Sionsberg in Dokkum.

ACM oordeelt na uitgebreid onderzoek dat door de fusie geen noemenswaardige concurrentie wegvalt omdat die in de huidige situatie tussen de drie zorgaanbieders nauwelijks aanwezig is. De cliënten van deze zorgaanbieders komen voor het overgrote deel uit verschillende regio’s. Er blijven voor cliënten en zorginkopers na de fusie voldoende keuzemogelijkheden over.

Bij het onderzoek naar de fusie heeft ACM met verschillende concurrenten, zorginkopers (onder wie zorgverzekeraars), patiëntenverenigingen en cliëntenraden gesproken. Deze organisaties bevestigen dit beeld.

Zorgverzekeraar De Friesland heeft wel zorgen over deze fusie uitgesproken. Deze zorgverzekeraar stelt dat zijn onderhandelingsmogelijkheden afnemen omdat er na de fusie minder ziekenhuizen over blijven in de provincie Friesland. Uit het marktonderzoek van ACM komt naar voren dat door ontwikkelingen in de ziekenhuiszorg ook ziekenhuizen buiten Friesland concurrentiedruk op partijen zullen uitoefenen. Hierdoor zijn er voor zorgverzekeraars voldoende onderhandelingspartners om zorg voor hun verzekerden in te kopen.