Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Uitspraak rechtbank Rotterdam 2014 toegangsvoorwaarden H-Pier Schiphol

De rechtbank Rotterdam heeft ACM gelijk gegeven in haar beoordeling van de toegangsvoorwaarden voor Transavia tot de H-pier van Schiphol. Transavia had bij Schiphol een verzoek ingediend om passagiers op de H-pier van Schiphol in- en uit te kunnen laten stappen volgens zogeheten ‘disconnected afhandeling’. Dat betekent dat passagiers zelf met een trap het vliegtuig in en uit gaan.

De rechtbank heeft bepaald dat ACM terecht heeft vastgesteld dat de afwijzing door Schiphol van het verzoek van Transavia in strijd is met de Wet Luchtvaart. Daarnaast was de rechtbank het niet met ACM eens dat Schiphol bij een aanvraag van een luchtvaartmaatschappij alle voorwaarden moet langslopen en onderbouwen.

Achtergrond

Op 10 juli 2014 heeft de rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan in het beroep van Schiphol tegen het besluit van ACM van 29 maart 2013. In dat besluit heeft ACM onder andere beslist dat Schiphol bepaalde voorwaarden voor toegang tot de H-pier niet mag hanteren op momenten dat die niet van belang zijn voor een optimale benutting van de H-Pier. Zo is de door Schiphol gebruikte voorwaarde voor maximale omdraaitijd van vliegtuigen buiten piekmomenten niet altijd van belang volgens ACM. De rechtbank heeft ACM daarin nu gelijk gegeven.

Lees de uitspraak van de rechtbank Rotterdam op Rechtspraak.nl