Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM onderzoekt energieveilingen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt hoe de energieveilingen voor consumenten werken. ACM heeft onlangs signalen gekregen dat de energieveilingen niet altijd goed verlopen. ACM bekijkt of energieveilingen bieden wat ze beloven en ook of de concurrentie tussen energieleveranciers niet wordt beperkt. Hierdoor zouden consumenten wellicht voordeel mislopen. Mocht er iets mis blijken te zijn dan zal ACM ingrijpen. Als de veilingen goed functioneren, dan is het belangrijk dat consumenten weten dat zij met vertrouwen kunnen deelnemen aan een energieveiling.

Energieveilingen goed voor de markt

Energieveilingen zijn voor consumenten een gemakkelijke manier om over te stappen van gas- en elektriciteitsleverancier. Op die manier komen er meer overstappende gebruikers en daarmee meer concurrentie op de energiemarkt. Er worden jaarlijks meerdere energieveilingen georganiseerd door diverse organisaties. Bij een energieveiling werft een organisatie consumenten die mogelijk willen overstappen. Daarna laat zo’n organisatie vaak de veiling over aan een gespecialiseerd bedrijf. Die houdt dan een veiling waarbij energiemaatschappijen voordelige energiecontracten aanbieden. Daarna kunnen consumenten met dit aanbod overstappen naar een andere energiemaatschappij.

Energiemarkt en overstappen van energieleverancier

In 2013 is zo’n 13% van de energieconsumenten overgestapt naar een andere energieleverancier. Van alle consumenten is 44% ten minste één keer overgestapt naar een andere energieleverancier. Zeker 75% van de overstappers stapt individueel over, 15% stapt over via een veiling of collectief. Bijna alle overstappers (94%) zijn tevreden over het overstapproces. Consumenten kunnen met een overstap tot zo’n 300 euro per jaar besparen.

De energierekening van een gemiddeld Nederlands huishouden was eind 2013 1727 euro. De markt voor energie is een sterk geconcentreerde markt. Het aandeel van de ‘grote’ drie (Eneco, Essent en Nuon) ligt rond de 80%.