Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Uitvoeringstoets wijziging IMSI-Nummerplan

Op 8 november 2013 heeft het ministerie van Economische Zaken aan de Autoriteit Consument & Markt verzocht om een uitvoeringstoets te doen op de conceptwijziging van het Nummerplan voor identiteitsnummers ten behoeve van internationale mobiliteit (IMSI-nummers). Op 12 december 2013 heeft ACM deze uitvoeringstoets afgerond en het ministerie van Economische Zaken haar mening gegeven over de voorgestelde nummerplanwijziging.

In het huidige Nummerplan zijn de specifieke gebruiksmogelijkheden van mobiele netwerkcode ’s (hierna: MNC) vastgelegd. ACM kent alle MNC’s toe. De wijziging van het Nummerplan verbreedt de gebruiksmogelijkheid van het nummerplan voor niet-openbare elektronische communicatienetwerken ten behoeve van draadloze communicatie.

Het doel van de nummerplanwijziging is om mobiele netwerkcode’s beschikbaar te maken voor twee vormen van gebruik door besloten netwerken. Een MNC, als onderdeel van de IMSI, bepaalt of een mobiele SIM-kaart toegang krijgt tot een mobiel netwerk. De eerste vorm betreft grootschalig zakelijk gebruik van Machine-to-Machine toepassingen. De tweede vorm betreft lokale draadloze netwerken in de vergunningvrije frequentieband 1877,5 MHz–1879,9 MHz met laag vermogen voor interne bedrijfstoepassingen. Dit noemt men ook wel Private GSM. Voor beide vormen was het nummerplan een belemmerende factor voor goede marktwerking.

In de uitvoeringstoets geeft de ACM naast haar toetsing op de uitvoerings- en handhavingsmogelijkheden van dit besluit ook een doorkijk naar de wijze waarop ACM het besluit in de praktijk zal uitvoeren. In de uitvoeringstoets verwijst ACM naar het Dialogic rapport over 3-cijferige MNC’s.

De wijziging van het Nummerplan is uitvoerbaar voor ACM. De nummerplanwijziging treedt in werking op 13 maart 2014 na de publicatie in de Staatscourant.

 

Documenten

Uitvoeringstoets wijziging IMSI-Nummerplan (PDF - 172.11 KB)