Kruimelpad

Consultatie over de implementatie van CMP voor BBL

De CMP-richtlijnen werden op 28 augustus gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie en zijn 20 dagen later in werking getreden. Deze regelgeving moet ervoor zorgen dat contractuele congestie wordt tegengegaan op grensoverschrijdende transportverbindingen. Contractuele congestie is een situatie waarin de volledige capaciteit van een transportverbinding is gecontracteerd, maar niet volledig wordt gebruikt op momenten dat andere marktpartijen ook toegang zouden willen hebben tot deze transportcapaciteit.

De meerderheid van de bepalingen in deze richtlijnen moesten op 1 oktober 2013 worden uitgevoerd. Gasunie Transport Services (GTS), de Nederlandse gas transmissiesysteembeheerder (TSB) en National Grid Gas (NGG), de Britse TSB, hebben beide maatregelen genomen om aan de eisen van de CMP-richtsnoeren te voldoen. Er wordt echter nog gewerkt aan de implementatie van deze richtsnoeren voor Interconnector UK (IUK) en BBL, de twee interconnectoren tussen het Europese vasteland en Groot-Brittannië.

Deze consultatie richt zich specifiek op de uitvoering van de CMP-richtsnoeren voor BBL, de gaspijpleiding tussen Julianadorp in Nederland en Bacton in Groot-Brittannië. De consultatie gaat uitsluitend over de vraag welk CMP mechanisme moet worden geïmplementeerd als primair mechanisme: de overboeking en terugkoopregeling (OSBB) of firm day-ahead use-it-or-lose-it (FDA UIOLI).

Deze gezamenlijke publicatie van Ofgem en ACM (alleen beschikbaar in het Engels) legt in het kort de werking uit van deze twee mechanismen en onderzoekt de voor-en nadelen van elke optie. Wij nodigen belanghebbenden uit hun standpunten naar voren te brengen.