Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM zet belangrijke stap in verdere integratie van de Europese gasmarkt

De transportcapaciteit van het Nederlandse gasnetwerk wordt voortaan beter toegankelijk. De Autoriteit Consument & Markt heeft voorwaarden vastgesteld die ervoor moeten zorgen dat de  toegang  tot transportcapaciteit eerlijker wordt. Deze capaciteit wordt bovendien beter verdeeld.  De transportcapaciteit wordt zal hierdoor beter worden benut. Dit zorgt ervoor dat de gasstromen in Europa niet onnodig belemmerd worden bij de grens. ACM zet hiermee een belangrijke stap in de verdere integratie van de Europese gasmarkt.

Veilingen leiden tot eerlijker toegang

GTS is als netbeheerder van het gastransportnet voortaan verplicht grensoverschrijdende transportcapaciteit aan te bieden in een veiling. Alle geïnteresseerde marktpartijen kunnen daardoor onder gelijke voorwaarden meedoen. ACM is een groot voorstander van veilingen; veilingen zorgen voor een eerlijker toegang tot de transportcapaciteit dan het huidige systeem van ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’.

Betere verdeling transportcapaciteit

De nieuwe transportvoorwaarden verbeteren ook de herverdeling van de transportcapaciteit op verbindingen waar schaarste is. Als alle transportcapaciteit is uitverkocht op een grensverbinding krijgt GTS bijvoorbeeld de mogelijkheid om extra transportcapaciteit te verkopen. In de praktijk blijkt namelijk dat niet alle gecontracteerde capaciteit altijd wordt gebruikt.

Uitwerking van Europese regelgeving

De nu vastgestelde gasvoorwaarden zijn een nadere uitwerking van Europese regelgeving. De regels over capaciteitsverdeling via veilingen en herverdeling bij schaarste zijn de eerste concrete regels die voortkomen uit het pakket maatregelen waarmee Europa de vorming van Europese gas- en elektriciteitsmarkten wil bevorderen.  In 2014 volgen nog meer Europese regels voor een verdere integratie van gas- en elektriciteitsmarkten. Ook deze worden  nader uitgewerkt in de nationale transportvoorwaarden.