Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Staat houdt SNS en ABN AMRO gescheiden

Autoriteit Consument & Markt (ACM) keurt de maatregelen goed die ervoor zorgen dat SNS Reaal, ABN AMRO en ASR ook na de nationalisatie zelfstandige bedrijven blijven met hun eigen bestuur en verantwoordelijkheid.  Met deze maatregelen van het ministerie van Financiën worden risico’s voor de mededinging voorkomen, zoals onderlinge afstemming. Zo komt er een verbod op dubbelfuncties van bestuursleden en wordt informatie strikt gescheiden gehouden.

Sinds de nationalisatie van SNS-Reaal in februari is de Staat eigenaar van bank-verzekeraar SNS Reaal. De Staat was al eigenaar van ABN AMRO en verzekeraar ASR. Dat brengt risico’s met zich mee voor de concurrentie omdat deze bedrijven uiteindelijk ‘in één hand’ zijn.

De scheiding zorgt ervoor dat deze financiële instellingen zelfstandig kunnen werken en dat er concurrentie blijft tussen de banken en verzekeraars. Er wordt een rapporteur benoemd die de afspraken controleert. Het ministerie van Financiën heeft deze maatregelen doorgevoerd in de structuur van de stichting NLFI die de twee banken en verzekeraars voor het ministerie van Financiën beheert.

Meer in deze zaak