Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

ACM krijgt vier sterren bij internationaal onderzoek onder toezichthouders

Autoriteit Consument & Markt krijgt, net als de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in 2011, ook voor 2012 vier sterren in de jaarlijkse rubriek "Rating Enforcement" van het blad Global Competition Review (GCR). “Een mooi resultaat”, aldus Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM, “ondanks de overgangsfase die veel tijd en inzet heeft gevraagd van de NMa-medewerkers op weg naar de nieuwe Autoriteit Consument & Markt.”

Volgens de GCR waren mededingingsadvocaten bezorgd dat de fusie een negatieve impact zou hebben op het werk van de NMa, “but the statistics speak otherwise. Despite fewer staff and a budget reduced by €1.1 million, the authority maintained its enforcement levels in its final year of operation,” aldus de GCR. Nederland staat met een score van vier van de maximaal vijf te behalen sterren in de wereldwijde top 10 van best presterende mededingingsautoriteiten.

Kritiek is er ook omdat mededingingsadvocaten aangeven dat de NMa/ACM iets van zijn onafhankelijkheid heeft verloren. Als voorbeeld wordt genoemd dat het kabinet in het regeerakkoord een boeteverplichting heeft opgenomen voor de NMa/ACM. Fonteijn: “De boeteverplichting is achterhaald. De Minister van Economische Zaken heeft dit bevestigd.” Toch bestaat de vrees bij mededingingsadvocaten dat de onafhankelijkheid van de organisatie hierdoor beïnvloed wordt.

GCR komt jaarlijks met een onderlinge vergelijking tussen mededingingsautoriteiten uit 38 landen. De sterren worden bepaald door de redactie van de GCR aan de hand van onderzoek onder een geselecteerd panel van mededingingsadvocaten, bedrijfsjuristen, economen en het oordeel van de mededingingsautoriteiten over hun eigen optreden.