Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NS mag belang nemen in HTM

NS mag 49% van de aandelen de Haagse stadsvervoerder HTM overnemen. Dit heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag bekend gemaakt. Op dit moment zijn alle aandelen van HTM in handen van de gemeente Den Haag. HTM verzorgt in Den Haag het tram- en stadsbusvervoer.

NS en HTM concurreren op dit moment niet met elkaar om het recht om het tramvervoer in Den Haag te mogen verzorgen. Het huidige tramvervoer is namelijk zonder aanbesteding aan HTM gegund door het Stadsgewest Haaglanden. De overname van de HTM-aandelen verandert als zodanig niets aan deze situatie. Sinds begin dit jaar kunnen de stadsregio's van de drie grote steden zelf bepalen of zij het openbaar vervoer in hun regio wel of niet aanbesteden. Voor Den Haag geldt dat het Stadsgewest deze beslissing voor 2017 moet nemen. Als het Stadsgewest ervoor kiest het tramvervoer aan te besteden, dan kunnen vervoerders vanaf dat moment met elkaar concurreren om het tramvervoer.

Voor het stadsbusvervoer werkte HTM al samen met NS in de joint venture HTM Buzz. Voor deze samenwerking heeft ACM in 2011 toestemming gegeven. De overname door NS van 49% van de HTM-aandelen verandert hier feitelijk niets aan.

ACM heeft ook onderzocht of NS met haar treinvervoer concurreert met het tramvervoer van HTM in Den Haag. Dit is niet het geval omdat beide soorten vervoer vooral aanvullend werken. Bovendien is het niet aannemelijk dat de service aan reizigers zal verslechteren door de overname, aangezien de overheid hieraan voorwaarden heeft gesteld.

 

Meer in deze zaak