Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Nederlandse en Noorse toezichthouders verkennen opties voor hedging op de NorNed elektriciteitskabel

Samen met de Noorse toezichthouder op de energiemarkt NVE heeft ACM onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om lange termijn contracten op de groothandelsmarkt voor elektriciteit te hedgen tussen Nederland en Noorwegen.

Hedging over landsgrenzen heen kent momenteel meerdere verschijningsvormen. Op Nordpool, de Scandinavische elektriciteitsmarkt, kunnen marktspelers met contracts for difference (CfD’s) risico’s van prijsverschillen tussen regio’s managen, terwijl in Noordwest Europa marktspelers met fysieke transmissierechten (PTR’s) elektriciteit van de ene naar de andere regio kunnen transporteren.

Dat marktpartijen toegang hebben tot instrumenten om over landsgrenzen heen te hedgen is een belangrijk element uit het EU target model waarmee de transitie naar een interne elektriciteitsmarkt vorm wordt gegeven. Dit Europese target model ziet in financiële transmissierechten (FTR’s) uitgegeven door de netbeheerder bij uitstek het instrument voor landsgrensoverschrijdende hedging, maar laat in belangrijke mate oordeelsvorming en keuzes aan nationale toezichthouders.

Voor dit onderzoek is consultancy bureau Redpoint Energy door de toezichthouders gevraagd om meningen en behoeften bij stakeholders te inventariseren en verschillende opties voor hedging uiteen te zetten en te evalueren, waaronder de introductie van FTR’s op NorNed en CfD’s tussen de twee elektriciteitsmarkten. ACM en NVE gebruiken deze studie voor het besluitvormingsproces rondom lange termijn capaciteitsallocatie op landsgrenzen.


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.