Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa Working Paper - Uitkomsten Economische Detectie

Het economisch detectie instrument toegepast op de Nederlandse economie in 2009

De Nederlandse Mededingingsautoriteit voert jaarlijks een update van de Concurrentie Index uit. Met dit economische detectie instrument wordt getracht een selectie te maken van markten met een verhoogd risico op mededingingsbeperkend gedrag.

Op basis van negen concurrentiegeoriƫnteerde indicatoren (HHI, importratio, prijzen, innovatie, organisatiegraad, marktgroei, aantal ondernemingen, churn ratio en overlevingsratio) wordt de Concurrentie Index samengesteld. Deze update is een analyse van het kalenderjaar 2009. Uit de analyse blijkt dat sommige sectoren, zoals bouwmaterialen en dranken wederom in de hogere regionen voorkomen. Ook zijn er enkele nieuwe sectoren, zoals textiel en ijzerbewerking die op de ranglijst zijn gestegen.


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.