Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Onduidelijke informatie zorgt voor veel afhakers bij het overstappen naar andere energieleveranciers

Drie op de vier Nederlanders die zeggen dat ze de komende twee jaar gaan overstappen naar een andere energieleverancier, doen dat uiteindelijk toch niet omdat ze de informatie van energieleveranciers onduidelijk en onbegrijpelijk vinden. Daardoor lopen deze consumenten een besparing mis tot 400 euro per jaar.

Dat blijkt uit een rapportage van de Autoriteit Consument & Markt over Marktwerking en Consumentenvertrouwen in de energiemarkt in de tweede helft van 2012.

De Autoriteit Consument & Markt baseert het bedrag van de te realiseren besparing op een onderzoek naar de contracten waarbij zowel elektriciteit als gas wordt afgenomen (dual fuel contracten) en die op prijsvergelijkers worden aangeboden. De grootste prijsverschillen zijn aangetroffen bij contracten voor een onbepaalde termijn. De meting van ACM is een momentopname. Een half jaar geleden was het grootste prijsverschil tussen de producten van de diverse energieleveranciers zelfs 500 euro.

"De concurrentie op de energiemarkt zorgt ervoor dat consumenten flink goedkoper uit kunnen zijn", zegt ACM-bestuurslid Anita Vegter. "Toch stappen veel consumenten niet over, onder andere omdat ze de informatie onduidelijk of zelfs onbegrijpelijk vinden."

In 2012 stapte 12,6% van de consumenten over naar een andere energieleverancier van elektriciteit. Voor gas was dit 12,3%.

37% van de consumenten zegt binnen twee jaar een overstap te maken. ACM stelt vast dat de informatie die energieleveranciers over hun producten geven in de ogen van consumenten veel te wensen over laat. Bijna een kwart van de consumenten vindt de informatie van energiebedrijven onbetrouwbaar tot zeer onbetrouwbaar.

ACM maakt met de branche van energieleveranciers afspraken om de informatievoorziening te verbeteren. "Maar we zeggen ook tegen consumenten dat ze bij energieleveranciers om duidelijkheid moeten vragen", aldus Vegter. "En als je hulp nodig hebt, kan je gebruik maken van de overstapcoach op de website van ConsuWijzer."

Dat de overstappercentages niet nog veel hoger zijn, komt volgens het onderzoek ook omdat consumenten nog steeds onderschatten welke besparing ze kunnen behalen met een overstap naar een andere energieleverancier. Desgevraagd schatten consumenten in dat de kostenbesparing bij een overstap hen gemiddeld 89 euro zal opleveren. Als ze gevraagd worden bij welke besparing ze een overstap de moeite waard vinden, noemen ze een besparing van 175 euro per jaar.