Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

CBb vernietigt last onder dwangsom inzake OT2010

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft het beroep van KPN tegen het opleggen van een last onder dwangsom inhoudende de intrekking van het bod van KPN in de aanbestedingsprocedure OT2010 gegrond verklaard en de last onder dwangsom vernietigd.

Het CBb heeft in de uitspraak vastgesteld dat KPN in het kader van OT2010 een overtreding heeft begaan waardoor het gelijke speelveld is verstoord. KPN heeft KPN Retail eerder geïnformeerd over WLR-actietarieven dan haar externe wholesale-afnemers. Hoewel OPTA in beginsel bevoegd was een last op te leggen om het voordeel van KPN ongedaan te maken, heeft het CBb geoordeeld dat OPTA te ver is gegaan met het opleggen van de last aangezien deze onevenredig was ten opzichte van het hiermee te bereiken doel.

Wat vooraf ging

KPN is in beroep gegaan tegen het besluit van OPTA tot het opleggen van een last onder dwangsom. OPTA legde deze last op om KPN ertoe te bewegen het aanbod dat zij aan de Staat der Nederlanden (de Staat) had gedaan inzake OT2010 in te trekken. OPTA deed dit om het door KPN genoten voordeel ongedaan te maken. En om partijen die op achterstand waren gezet door de overtreding van KPN de mogelijkheid te geven om mee te dingen naar de aanbesteding van OT2010. KPN heeft destijds aan deze last onder dwangsom gehoor gegeven en het bod ingetrokken. Daarop heeft de Staat besloten de aanbesteding te gunnen aan Tele2.