Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Plaatsen slimme meter verloopt voorspoedig

De kleinschalige uitrol van de slimme meters door de regionale netbeheerders verloopt goed en klantvriendelijk. Naar verwachting zijn er eind van dit jaar tussen de 400.000 en 500.000 huishoudens voorzien van een slimme meter.

Dit blijkt uit de monitoringsrapportage van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) die vandaag door minister Kamp van Economische Zaken aan de Tweede Kamer is gestuurd. Met behulp van slimme meters kan de consument het eigen energieverbruik in de gaten houden. Ook geeft de slimme meter precieze informatie bij het terugleveren van energie aan het net, bijvoorbeeld als consumenten zonnepanelen hebben geplaatst.

De kleinschalig uitrol houdt in dat de regionale netbeheerder bij consumenten en mkb-ondernemers verplicht is een slimme meter te plaatsen bij vervanging, nieuwbouw of grootschalige renovatie.  De uitrol ging begin vorig jaar van start. Halverwege 2012 werden in totaal zo’n 117.000 slimme meters geplaatst. In 5.000 gevallen (4,3 procent) zijn slimme meters geplaatst op verzoek van de consument zelf. Daarvoor moet een kleine vergoeding (72,60 euro) worden betaald. Dit aantal is in lijn met de verwachting. De regionale netbeheerder plaatst vrijwel alle slimme meters binnen de gestelde termijn van drie maanden.

Netbeheerders moet op de slimme meter kenbaar maken dat het op afstand uitlezen van meetstanden uitgezet kan worden. De NMa stelt vast dat consumenten nauwelijks bezwaar maken tegen het plaatsen van de meter of het op afstand uitlezen van de meetanden. Ook Consuwijzer van de NMa ontving sinds het begin van de uitrol nauwelijks klachten over de slimme meter.

De NMa stelt wel dat energieleveranciers en regionale netbeheerders de communicatie over de slimme meter nog moeten verbeteren. De consument ontvangt volgens de NMa te weinig informatie over de vele mogelijkheden die de slimme meter biedt en de consument wordt ook over de rechten en keuzemogelijkheden nog onvoldoende geïnformeerd. 

Indien het kleinschalig aanbieden van de slimme meter dit jaar goed verloopt, kan de minister van Economische Zaken in overleg met de Tweede Kamer besluiten om het tempo van het aanbieden van de slimme meter op te voeren. Dit betekent dat elke afnemer actief een slimme meter aangeboden zal worden door de regionale netbeheerder.

Zie ook