Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa beperkt de stijging van de loodsgeldtarieven voor 2013

De loodsgeldtarieven stijgen in 2013 met 2,67 procent. Dit blijkt uit het tariefbesluit dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vandaag publiceert.

De NMa stelt de tarieven daarmee lager vast dan de Nederlandse Loodsencorporatie (NLc) heeft voorgesteld. Het voorstel van de NLc ging uit van een stijging van 2,94 procent. De NMa moet afwijken van het tariefvoorstel als blijkt dat het niet voldoet aan de eisen die de Loodsenwet daaraan stelt.

De NMa onderzoekt jaarlijks of de kosten juist berekend zijn en of de werkwijze van de loodsen efficiĆ«nt is.  Daarmee zorgt de NMa er voor dat de schepen die naar binnen geloodst worden daarvoor niet te veel betalen. Tegenover een korting op de kosten staat onder andere een verrekening van de door de Raad dit jaar herziene loodsentarieven 2011 en 2012. De kortingen en verrekeningen leiden uiteindelijk tot de tariefstijging van 2,67 procent.

Tegen het tariefbesluit van de NMa staat bezwaar en beroep open.

Zie ook