Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Nederland, Groot-Brittanië en België gaan hun onderlinge gashandel onderzoeken

De Nederlandse, Belgische en Britse energieregulatoren gaan gezamenlijk de regelingen voor het transport van gas tussen deze landen evalueren. Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag of de pijpleidingen tussen Groot-Brittannië en het continent efficiënter benut kunnen worden om zodoende een meer geïntegreerde Europese groothandelsmarkt voor gas te creëren.

De gasstromen tussen Groot-Brittannië en België en Nederland zouden moeten reageren op groothandelsprijzen waardoor het gas stroomt naar het land met de hoogste groothandelsprijs. Het komt voor dat landen gas exporteren wanneer ze dit zouden moeten importeren en andersom. Daarnaast wordt gemiddeld minder dan 50 procent van de capaciteit van de pijpleidingen maar benut. Efficiënter gebruik van deze pijpleidingen tussen Nederland en België en Groot-Brittannië draagt bij aan een beter functionerende gasmarkt. En dat ziet de consument terug op zijn rekening. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de pijpleidingen niet volledig worden gebruikt. Bijvoorbeeld de regelingen voor transport van gas over de verbindingen zelf, of de regelingen voor gastransport in de afzonderlijke landen. Deze regelingen mogen voor de nationale markten voldoen, maar kunnen in combinatie wellicht de gashandel tussen de markten verstoren.