Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa: Energierekening kan tot bijna 500 euro lager

De consument betaalt jaarlijks gemiddeld tot 488 euro te veel aan energiekosten. En dat op een rekening van zo’n 2000 euro per jaar. Inmiddels stapte 36 procent van de consumenten één of meerdere keren over en nog eens 33 procent overweegt een overstap. Consumenten denken dat het overstapvoordeel maar 72 euro is; in werkelijkheid kan dat dus tot 488 euro zijn. Omdat een deel van de potentiële overstappers het overstappen ‘gedoe’ vindt, start ConsuWijzer de campagne ‘Switchen van energiebedrijf? Gebruik de overstapcoach!’.

De NMa heeft vandaag de trendrapportage Marktwerking en Consumentenvertrouwen in de energiemarkt voor het eerste half jaar van 2012 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat er voor veel consumenten nog flink wat te besparen valt op hun energierekening. Toch zegt slechts 36 procent van de consumenten dat ze eenmaal of meerdere malen zijn overgestapt. Toch gaven met 33 procent niet eerder zoveel consumenten aan te willen overstappen. Steeds meer consumenten zijn op zoek zijn naar informatie over een ander, dan wel het eigen energiebedrijf; onder andere op websites van prijsvergelijkers. Opvallend is dat geen enkele consument uit het onderzoek aan vrienden of familie vraagt om informatie.

Vandaag start de ConsuWijzercampagne ‘Switchen van energiebedrijf? Gebruik de overstapcoach!’. Stap voor stap wordt de consument bij de hand genomen in het overstapproces. Dat begint bij het leren lezen van je energierekening. Die heb je nodig bij het berekenen van het tarief dat je wordt aangeboden op bijvoorbeeld een site van een energieleverancier of een vergelijkingssite. Welke verbruikersgegevens moet ik waar invullen? Wat is mijn huidige verbruikstarief? Welk nieuw tarief rolt daar uit en hoeveel bespaar ik dan dus jaarlijks? Belangrijk blijft dat de zogenaamde dualfuel-contracten (gas en elektriciteit) vaak de meeste besparing opleveren. En dat het loont na afloop van je contract opnieuw te kijken bij welke energieleverancier de grootste besparing te halen is.