Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

OPTA beoordeelt aanvraag vergoeding nettokosten PostNL

PostNL heeft aan OPTA gemeld dat zij vorig jaar 107 miljoen euro aan nettokosten heeft gemaakt op de uitvoering van de universele postdienst (UPD). Op 29 juni jl. heeft zij bij OPTA een aanvraag om vergoeding van die kosten ingediend. OPTA moet nu eerst beoordelen of er daadwerkelijk sprake is van nettokosten en of de hoogte ervan voldoende is aangetoond.

Als universele postdienstverlener is PostNL onder meer verplicht om poststukken zes dagen per week te bezorgen en een minimumaantal dienstverleningspunten en brievenbussen in stand te houden. Hierdoor is elke burger in Nederland verzekerd van een basispakket aan postdiensten. Als de uitvoering van de UPD meer kost dan het oplevert, dan kan PostNL op grond van de Postwet 2009 aan OPTA vragen om een vergoeding van deze zogenoemde nettokosten toe te kennen. PostNL heeft zo’n verzoek nu dus gedaan. Kent OPTA die vergoeding toe dan kan dat er toe leiden dat andere postvervoerbedrijven moeten meebetalen aan de kosten van de UPD. Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie bepaalt of en hoe dit moet gebeuren. OPTA zal die andere bedrijven bij de beoordeling betrekken.

Zie ook