Dealer Groep Pon B.V. mag uitsluitende zeggenschap verkrijgen over Muntstad Holding B.V. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op 16 januari 2020 besloten. Er blijft na de overname voldoende concurrentie over. Het besluit van de ACM vindt u als bijlage onderaan deze pagina.
Waar houden de bedrijven zich mee bezig?
- Dealer Groep Pon B.V. is een (sub)houdstermaatschappij van Pon Holdings B.V. (hierna: “Pon”). De activiteiten zijn beperkt tot het houden van aandelen en/of het voeren van directie in verschillende werkmaatschappijen van Pon (hierna: “Pon Groep”). Pon Groep is actief op het gebied van de import van (lichte bedrijfs)auto’s en de daarbij behorende onderdelen en accessoires, autoleasing (via minderheidsbelangen in Muntstad Auto Lease B.V. en Volkswagen Pon Financial Services B.V., autoverhuur, autoschadeherstel en bedrijfswageninrichting. Pon Groep is ook actief op het gebied van de import van vrachtwagens, banden, diesel- en gasmotoren, bouw- en grondverzetmachines, elektronische en (elektro)technische componenten en de daarbij behorende onderdelen en de import van industriële producten en diensten. Daarnaast is Pon Groep actief op het gebied van de productie en verkoop van fietsen van onder meer het merk Gazelle.
- Muntstad Holding B.V. is een houdstermaatschappij. De activiteiten zijn beperkt tot het houden van aandelen in Auto Muntstad B.V., Autoschade Leidsche Rijn B.V. en Muntstad Auto Lease B.V. Auto Muntstad B.V. is als VAG-dealer hoofdzakelijk actief op het gebied van de detailhandel in nieuwe en gebruikte (lichte bedrijfs)auto’s van de merken Volkswagen, Audi, SEAT en Skoda en daarbij behorende onderdelen en accessoires en autobewassing. Autoschade Leidsche Rijn B.V. is actief op het gebied van autoschadeherstel. Muntstad Auto Lease B.V. is actief op het gebied van autoleasing.
Wanneer mag de fusie niet doorgaan?
Een fusie of overname mag niet doorgaan als het samengaan van de bedrijven negatieve gevolgen heeft voor de concurrentie. En daarmee uiteindelijk ook voor de consument negatief uitpakt. De bedrijven kunnen dan oplossingen aandragen om de gevolgen van de fusie of overname voor de concurrentie te verminderen.
Vindt de ACM de voorgestelde oplossingen voldoende? Dan mag de fusie of overname doorgaan. Accepteren wij die oplossingen niet? Dan moeten de bedrijven een vergunning bij ons aanvragen en doen wij nader onderzoek in een zogeheten tweede fase.
Vergunning aanvragen
Als de bedrijven een vergunning aanvragen, dan neemt de ACM binnen 13 weken een beslissing of de overname wel of niet door mag gaan. Ook in deze periode kunnen de bedrijven oplossingen aandragen.
Soms heeft de ACM meer informatie nodig. We vragen die informatie dan op bij de bedrijven die een overname hebben aangemeld. We zetten in dat geval de behandeltermijn stil totdat we die informatie hebben ontvangen.