Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Plukon mag CFG en onderdelen van Frisia overnemen (concentratiebesluit)

Plukon Food Group B.V. mag CFG Holding B.V., CFG Poultry B.V., Cuparius Coldstore B.V. en bepaalde activa en contracten van Frisia Food Group B.V.  overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op 29 september 2020 besloten. Er blijft na de overname voldoende concurrentie over. Het besluit van de ACM vindt u als bijlage onderaan deze pagina.

Waar houden de bedrijven zich mee bezig?

Partijen zijn actief in de pluimveesector. De activiteiten van partijen overlappen elkaar op het gebied van de inkoop en het slachten van pluimvee, en op het gebied van de verwerking en de verkoop van pluimveevlees.

Voldoende concurrentie

Plukon is een voorname speler in de Nederlandse pluimveesector. Echter, uit het onderzoek blijkt dat Plukon concurreert met andere sterke Nederlandse én buitenlandse spelers. Na de overname blijven deze concurrenten voor voldoende concurrentiedruk zorgen op Plukon. De overname beperkt daarom niet de mededinging.

Wanneer mag de fusie niet doorgaan?

Een fusie of overname mag niet doorgaan als het samengaan van de bedrijven negatieve gevolgen heeft voor de concurrentie. En daarmee uiteindelijk ook voor de consument negatief uitpakt. De bedrijven kunnen dan oplossingen aandragen om de gevolgen van de fusie of overname voor de concurrentie te verminderen.

Vindt de ACM de voorgestelde oplossingen voldoende? Dan mag de fusie of overname doorgaan. Accepteren wij die oplossingen niet? Dan moeten de bedrijven een vergunning bij ons aanvragen en doen wij nader onderzoek in een zogeheten tweede fase.

Vergunning aanvragen

Als de bedrijven een vergunning aanvragen, dan neemt de ACM binnen 13 weken een beslissing of de fusie of overname wel of niet door mag gaan. Ook in deze periode kunnen de bedrijven oplossingen aandragen.

Soms heeft de ACM meer informatie nodig. We vragen die informatie dan op bij de bedrijven die een fusie of overname hebben aangemeld. We zetten in dat geval de behandeltermijn stil totdat we die informatie hebben ontvangen.

Kan ik reageren op het besluit van de ACM?

Dat kan als u een belang heeft bij dit besluit en als u dat binnen zes weken doet. Deze zes weken termijn start op de dag dat bovenstaande ondernemingen geïnformeerd zijn over het besluit van de ACM. U reageert door een brief aan de Rechtbank Rotterdam te sturen met daarin een onderbouwing waarom uw belangen door dit besluit worden geschaad. U kunt deze brief sturen naar:

Rechtbank Rotterdam
Sector bestuursrecht
Postbus 50951
3007 BM Rotterdam

 

Documenten

Plukon mag CFG en onderdelen van Frisia overnemen (concentratiebesluit) (PDF - 187.97 KB)