Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Orthopedisch schoeisel: Feeture Voetzorg mag OIM Voetzorg overnemen

Feeture Voetzorg mag OIM Voetzorg overnemen. Er blijft nog voldoende concurrentie over. Beide bedrijven leveren orthopedisch schoeisel. Daarnaast is een zusterbedrijf van Feeture Voetzorg (Choose Your Shoes B.V.) actief als producent van orthopedische schoenen. Zij verkoopt aan zowel Feeture Voetzorg als OIM Voetzorg.

Wat is er aan de hand?

Sommige mensen hebben speciale schoenen nodig omdat ze bijvoorbeeld vergroeiingen aan hun voeten hebben. Of na een operatie aan een voet of been is (tijdelijk) speciaal schoeisel nodig.

De arts schrijft dit schoeisel voor, waarna de klant naar een specialistische schoenmaker gaat om bijvoorbeeld een schoen of speciaal voetbed te laten maken. De zorgverzekeraar vergoedt (grotendeels) de kosten van de schoenen. Er zijn in Nederland verschillende grote bedrijven en veel kleinere schoenmakers die orthopedisch schoeisel leveren.

De ACM heeft gekeken of er na de overname nog voldoende concurrentie op prijs, kwaliteit (service) en innovatie overblijft. Dat blijkt het geval. Zorgverzekeraars kopen landelijk orthopedisch schoeisel in voor hun verzekerden. Feeture Voetzorg en OIM Voetzorg kunnen hun prijzen voor zorgverzekeraars niet verhogen. Zorgverzekeraars houden ook na de concentratie veel alternatieven over.

In vijf regio’s in het oosten en zuiden van het land hebben de twee bedrijven allebei locaties waar zij orthopedisch schoeisel aan patiënten leveren. Uit het onderzoek van de ACM blijkt, dat in deze regio’s ook andere specialistische schoenmakers actief zijn. Het gaat om zowel landelijke opererende aanbieders als lokale specialistische schoenmakers. Daarnaast kunnen concurrerende schoenmakers uit andere regio’s redelijk eenvoudig ook in deze regio’s een locatie openen.

Verder zijn er naast Choose Your Shoes een aantal andere producenten van orthopedisch schoeisel op de markt actief. Ook als OIM Voetzorg na de overname al het orthopedisch schoeisel bij Choose Your Shoes af gaat nemen ontstaan er daarom geen mededingingsproblemen.

Daarom keurt de ACM deze overname goed.

 

Documenten

Goedkeuringsbesluit Feeture Voetzorg – OIM Voetzorg (PDF - 1.06 MB)