Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Ontheffingsbesluit overname IJsselmeerziekenhuis door St. Jansdal

ACM verleent ontheffing wachtperiode voor overname IJsselmeerziekenhuis door St. Jansdal

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft ziekenhuis St Jansdal uit Harderwijk een ontheffing van de wachtperiode verleend om het IJsselmeerziekenhuis in Lelystad over te nemen. Een ontheffing van de wachtperiode is een tijdelijke toestemming voor een overname. Deze wordt alleen verleend als er sprake is van een bijzondere situatie, zoals een faillissement.

Ziekenhuis St. Jansdal is van plan om  de locatie Lelystad van het failliete IJsselmeerziekenhuis over te nemen. Op 1 februari heeft de ACM een melding ontvangen van een voorgenomen concentratie op grond van artikel 34 van de Mededingingswet en een ontheffingsverzoek op grond van artikel 40 van de Mededingingswet. De ontheffing van de wachtperiode is verleend op 5 februari 2019.

Waarom ontheffing?

Normaal gesproken mogen ondernemingen pas een overname uitvoeren als de ACM hiervoor definitieve toestemming heeft gegeven. Deze wachtperiode voorkomt dat er beslissingen worden genomen die eventueel teruggedraaid moeten worden als de ACM de overname niet of gedeeltelijk goedkeurt. Het IJsselmeerziekenhuis is failliet. Er is een kans dat er onherstelbare schade optreedt als wordt gewacht met maatregelen voor bijvoorbeeld een goede overdracht van zorg. Daarom verleent de ACM ontheffing van de wachtperiode.

De ACM is nu bezig met de inhoudelijke beoordeling of de concentratie door mag gaan. Het geven van ontheffing  zegt niets over mogelijke goed- of afkeuring van de fusie.